Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ομιλία
ΠΡΟΕΔΡΟΣ JEAN-CLAUDE JUNCKER Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης 2017

Βρυξέλλες, 13 Σεπτεμβρίου 2017


ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΟΥΡΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΝΙΑ ΜΑΣ
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
Η ομιλία που εκφώνησα μπροστά σας πέρυσι τέτοιον καιρό ήταν μάλλον ευκολότερη.
Όλοι μας βλέπαμε τότε ότι η Ένωσή μας δεν βρισκόταν σε καλή κατάσταση.
Η χρονιά που διερχόμασταν είχε πλήξει και τραυματίσει την Ευρώπη και μας είχε συγκλονίσει βαθιά.
Τότε είχαμε μόνο δύο επιλογές: να ενωθούμε γύρω από ένα πρόγραμμα θετικής δράσης για την Ευρώπη ή να αποσυρθεί ο καθένας μας στη γωνία του.
Απέναντι σε αυτές τις δύο επιλογές, εγώ υποστήριξα την επιλογή της ενότητας.
Πρότεινα ένα πρόγραμμα θετικής δράσης με στόχο να δημιουργήσουμε –όπως είχα πει και πέρυσι– μια Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βοήθησε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό. Συνεχίζουμε να σημειώνουμε πρόοδο, κάθε μέρα που περνά. Μόλις χθες το βράδυ οι εργασίες σας κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέσα εμπορικής άμυνας και για τον διπλασιασμό των ευρωπαϊκών επενδυτικών δυνατοτήτων.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους 27 ηγέτες των κρατών μελών μας. Λίγες μόλις ημέρες μετά την περσινή ομιλία μου, υποδέχθηκαν θετικά το πρόγραμμα δράσης μου στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα. Επέλεξαν δηλαδή τον δρόμο της ενότητας και αποφάσισαν να συνασπιστούν γύρω από τα κοινά μας στοιχεία.
Όλοι μαζί αποδείξαμε ότι, όπου και όποτε έχει πραγματικά σημασία, η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της όσα υπόσχεται.
Από τότε προχωράμε με αργά αλλά σταθερά βήματα.
Σε αυτό συνέβαλε και η θετική μεταστροφή των προβλέψεων για την οικονομία.
Διανύουμε πλέον το πέμπτο έτος οικονομικής ανάκαμψης, η οποία έχει φθάσει επιτέλους σε όλα τα κράτη μέλη.
Τα δύο τελευταία έτη, μάλιστα, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερσκελίσει την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεπερνώντας το 2% στο σύνολο της Ένωσης και το 2,2% στη ζώνη του ευρώ.
Η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων εννέα ετών και στη διάρκεια της θητείας μας έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα σχεδόν οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σήμερα στην ΕΕ εργάζονται 235 εκατομμύρια άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.
Βέβαια, τα εύσημα για τις επιτυχίες αυτές δεν ανήκουν μόνο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αν και είμαι σίγουρος ότι, εάν είχαν χαθεί οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας, τότε οι ευθύνες θα επιρρίπτονταν αποκλειστικά και μόνο σε εμάς.
Όμως τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης έπαιξαν και αυτά τον ρόλο τους στην αλλαγή της φοράς του ανέμου.
Δικαιούμαστε τα εύσημα για το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει επενδύσεις αξίας 225 δισ. ευρώ. Μέσω αυτού χορηγήθηκαν δάνεια σε περισσότερες από 445.000 μικρές εταιρείες και σε πάνω από 270 έργα υποδομών.
Δικαιούμαστε τα εύσημα για το γεγονός ότι, χάρη στις δικές μας αποφασιστικές ενέργειες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν και πάλι τα κεφάλαια που χρειάζονται για να δανείσουν στις επιχειρήσεις ώστε αυτές να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Και δικαιούμαστε τα εύσημα για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων από το 6,6% στο 1,6%, χάρη στην ευφυή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Ζητούμε δημοσιονομική πειθαρχία αλλά συγχρόνως φροντίζουμε να μη βλάψουμε την ανάπτυξη. Και η προσέγγιση αυτή αποδίδει πολύ καλά, σε ολόκληρη την Ένωση – παρά την κριτική που δέχεται.
Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η ευρωπαϊκή οικονομία επιτέλους ανακάμπτει.
Και, μαζί με αυτήν, ανακάμπτει και η αυτοπεποίθησή μας.
Οι ηγέτες των ΕΕ27, το Κοινοβούλιο και η Επιτροπή κάνουν την Ένωσή μας και πάλι ευρωπαϊκή. Την κάνουν και πάλι πραγματική Ένωση.
Τη χρονιά που μας πέρασε είδαμε τους 27 ηγέτες να ανεβαίνουν στον λόφο του Καπιτωλίου στη Ρώμη για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους, τόσο ο ένας προς τον άλλον όσο και προς την Ένωσή μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, πιστεύω ότι πνέει και πάλι ούριος άνεμος για την Ευρώπη.
Έχουμε τώρα μια ευκαιρία, αλλά αυτή δεν θα υπάρχει για πάντα.
Ας αδράξουμε λοιπόν την ευκαιρία, ας ανοίξουμε τα πανιά μας.
Για να το επιτύχουμε αυτό, θα πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα:
Πρώτον, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην πορεία που χαράξαμε πέρυσι. Μας μένουν ακόμα 16 μήνες κατά τους οποίους μπορούμε να σημειώσουμε μεγάλη πρόοδο στο Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο αυτό για να ολοκληρώσουμε ό,τι ξεκινήσαμε στην Μπρατισλάβα και να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις του προγράμματος θετικής δράσης.
Δεύτερον, θα πρέπει να χαράξουμε την πορεία μας για το μέλλον. Όπως έγραψε και ο Μαρκ Τουέιν, σε μερικά χρόνια από τώρα θα είμαστε πιο απογοητευμένοι για όσα δεν κάναμε παρά για όσα κάναμε. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική για το 2025.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Καθώς ατενίζουμε το μέλλον, δεν πρέπει να αφήσουμε τον άνεμο να μας παρασύρει εκτός πορείας.
Επιδιώξαμε να ολοκληρώσουμε την Ενεργειακή Ένωση, την Ένωση Ασφάλειας, την Ένωση των Κεφαλαιαγορών, την Τραπεζική Ένωση και την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά. Με τις κοινές μας προσπάθειες, έχουμε ήδη προχωρήσει πολύ.
Όπως βεβαιώνει και το Κοινοβούλιο, το 80% των προτάσεων που υποσχεθήκαμε στην αρχή της θητείας μας έχει ήδη υποβληθεί από την Επιτροπή. Τώρα μένει να μετατρέψουμε τις προτάσεις αυτές σε νομοθεσία και τη νομοθεσία σε πράξη.
Φυσικά θα χρειαστεί να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς, όπως συμβαίνει πάντοτε. Οι προτάσεις της Επιτροπής για την αναμόρφωση του κοινού συστήματος ασύλου και για την ενίσχυση των κανόνων σχετικά με την απόσπαση των εργαζομένων προκάλεσαν αρκετές αντιπαραθέσεις. Για να επιτύχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, χρειάζεται αμοιβαία προσέγγιση όλων των πλευρών. Θέλω να δηλώσω σήμερα ότι, εφόσον το αποτέλεσμα είναι καλό για την Ένωσή μας και δίκαιο για όλα τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα είναι πάντοτε δεκτική σε συμβιβασμούς.
Είμαστε πλέον έτοιμοι να υποβάλουμε και το υπόλοιπο 20% των πρωτοβουλιών μας μέχρι τον Μάιο του 2018.
Σήμερα το πρωί απέστειλα μια επιστολή προθέσεων της Επιτροπής στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Antonio Tajani και στον πρωθυπουργό κ. Jüri Ratas, στην οποία περιγράφω τις προτεραιότητές μας για το ερχόμενο έτος.
Δεν θα απαριθμήσω εδώ όλες τις προτάσεις μας, αλλά θα ήθελα να αναφερθώ σε πέντε από αυτές, που τις θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικές.
Πρώτον, επιθυμώ την ενίσχυση του ευρωπαϊκού εμπορικού προγράμματος.
Η Ευρώπη είναι βεβαίως ανοικτή για τις επιχειρήσεις – αλλά απαιτεί αμοιβαιότητα. Θέλουμε αυτά που παίρνουμε να αντιστοιχούν σε όσα προσφέρουμε.
Το εμπόριο δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Δημιουργεί θέσεις εργασίας, προσφέρει νέες ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες. Ένα δισεκατομμύριο εξαγωγών σημαίνει 14.000 επιπλέον θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.
Με το εμπόριο εξάγουμε τα δικά μας πρότυπα, κοινωνικά ή περιβαλλοντικά, τις δικές μας απαιτήσεις για την προστασία των δεδομένων ή για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η Ευρώπη αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης για τις επιχειρήσεις.
Όμως τη χρονιά που μας πέρασε, εμπορικοί εταίροι από όλη την υφήλιο άρχισαν να κάνουν ουρά για να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες μαζί μας.
Χάρη στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μόλις ολοκληρώσαμε μια εμπορική συμφωνία με τον Καναδά η οποία θα αρχίσει να ισχύει προσωρινά από την ερχόμενη κιόλας εβδομάδα. Έχουμε καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με την Ιαπωνία για να εγκαινιάσουμε μια νέα οικονομική εταιρική σχέση και έχουμε πολλές πιθανότητες να επιτύχουμε μια αντίστοιχη συμφωνία με το Μεξικό και με χώρες της Νότιας Αμερικής μέχρι το τέλος του χρόνου.
Και σήμερα προτείνουμε την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Επιθυμώ να οριστικοποιήσουμε όλες αυτές τις συμφωνίες μέχρι τη λήξη της θητείας μας, και επιθυμώ οι διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια.
Το ανοικτό εμπόριο πρέπει να συμπορεύεται με τη διαφάνεια στη χάραξη πολιτικής.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για κάθε εμπορική συμφωνία και γι' αυτό τόσο εσείς όσο και τα μέλη των εθνικών και των τοπικών κοινοβουλίων θα πρέπει να τηρείστε πλήρως ενήμεροι, από την πρώτη κιόλας ημέρα των διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή θα φροντίσει γι' αυτό.
Στο εξής, η Επιτροπή θα δημοσιεύει το πλήρες κείμενο όλων των σχεδίων διαπραγματευτικών εντολών που θα υποβάλλει στο Συμβούλιο.
Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τις προτάσεις τις Επιτροπής. Ο καιρός της αδιαφάνειας έχει πια περάσει. Η φημολογία και η διαρκής αμφισβήτηση των κινήτρων της Επιτροπής ανήκουν στο παρελθόν.
Ζητώ από το Συμβούλιο να πράξει το ίδιο όταν θα εγκρίνει τις τελικές διαπραγματευτικές εντολές.
Επιτρέψτε μου να πω για τελευταία φορά: Δεν είμαστε αφελείς θιασώτες του ελεύθερου εμπορίου.
Η Ευρώπη πρέπει πάντα να υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της.
Γι' αυτόν τον λόγο προτείνουμε σήμερα ένα νέο ενωσιακό πλαίσιο για τον έλεγχο των επενδύσεων. Εάν κάποια ξένη κρατική επιχείρηση θέλει να αγοράσει ένα ευρωπαϊκό λιμάνι, ένα τμήμα της ενεργειακής μας υποδομής ή κάποια εταιρεία αμυντικής τεχνολογίας, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό απόλυτη διαφάνεια και μετά από έλεγχο και διάλογο. Αποτελεί πολιτική μας ευθύνη να γνωρίζουμε τι συμβαίνει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, ώστε να μπορούμε να προστατεύσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια εάν χρειαστεί.
  Δεύτερον, επιθυμώ πιο δίκαιες και ανταγωνιστικές ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη μεταποιητική μας βάση, και τα 32 εκατομμύρια των εργαζομένων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της. Αυτοί κατασκευάζουν κορυφαία παγκοσμίως προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητά μας, τα οποία μας προσφέρουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Είμαι υπερήφανος για την αυτοκινητοβιομηχανία μας, αλλά αισθάνομαι αποτροπιασμό όταν οι καταναλωτές εξαπατώνται συνειδητά και σκόπιμα. Ζητώ λοιπόν από την αυτοκινητοβιομηχανία να ξεκαθαρίσει την κατάσταση και να επανορθώσει: αντί να ψάχνει για παραθυράκια, οφείλει να επενδύει σε έρευνα για τα καθαρά αυτοκίνητα του μέλλοντος.
Η νέα στρατηγική βιομηχανικής πολιτικής που παρουσιάζουμε σήμερα θα βοηθήσει τις βιομηχανίες μας να φθάσουν ή να παραμείνουν στην κορυφή όσον αφορά την καινοτομία, την ψηφιοποίηση και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Τρίτον, επιθυμώ να αναλάβει η Ευρώπη ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Πέρυσι, εμείς ορίσαμε τους κανόνες του παιχνιδιού για ολόκληρο τον κόσμο, με τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία επικυρώθηκε από αυτό εδώ το Σώμα. Απέναντι στο έλλειμμα φιλοδοξίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη είναι αυτή που θα κάνει τον πλανήτη μας σπουδαίο ξανά. Πρόκειται για την κοινή κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα προτάσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τον ευρωπαϊκό κλάδο μεταφορών.
Τέταρτη προτεραιότητα για το ερχόμενο έτος είναι να προστατέψουμε καλύτερα τους Ευρωπαίους στη σημερινή ψηφιακή εποχή.
Τα τρία τελευταία χρόνια σημειώσαμε αρκετά μεγάλη πρόοδο στην προστασία των Ευρωπαίων στο διαδίκτυο. Οι νέοι κανόνες που προτείνει η Επιτροπή θα προστατεύουν τα πνευματικά μας δικαιώματα, την πολιτιστική μας πολυμορφία και τα προσωπικά μας δεδομένα. Έχουμε εντείνει τη μάχη κατά της τρομοκρατικής προπαγάνδας και κατά της ριζοσπαστικοποίησης στο διαδίκτυο. Η Ευρώπη όμως εξακολουθεί να μην έχει τα κατάλληλα μέσα για να αντιμετωπίσει τις κυβερνοεπιθέσεις.
Οι κυβερνοεπιθέσεις ίσως είναι πιο επικίνδυνες για τη σταθερότητα της δημοκρατίας και της οικονομίας απ' ό,τι τα όπλα και τα τανκς. Μόνο τη χρονιά που μας πέρασε, σημειώνονταν πάνω από 4.000 επιθέσεις με λυτρισμικό κάθε μέρα και το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών υπέστη τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυβερνοασφάλειας.
Οι κυβερνοεπιθέσεις δεν γνωρίζουν σύνορα και κανείς μας δεν είναι απρόσβλητος. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Επιτροπή προτείνει σήμερα μια σειρά από νέα εργαλεία, μεταξύ αυτών και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, που θα συμβάλουν στην προστασία μας από τέτοιες επιθέσεις.
Πέμπτον, δεν ξεχνάμε το μεταναστευτικό.
Παρά τις διχογνωμίες και τις διαμάχες γύρω από το θέμα αυτό, καταφέραμε να σημειώσουμε πρόοδο – αν και ομολογουμένως ανεπαρκή σε πολλούς τομείς.
Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης προστατεύονται πλέον πιο αποτελεσματικά. Πάνω από 1700 στελέχη της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής συνδράμουν τους 100.000 συνοριοφύλακες των κρατών μελών σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισπανία. Έχουμε κοινά σύνορα αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε την προστασία τους μόνο στα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή λόγω γεωγραφικής θέσης. Κοινά σύνορα και κοινή προστασία πρέπει να συμβαδίζουν.
Κατορθώσαμε να αναχαιτίσουμε τις παράτυπες ροές μεταναστών, οι οποίες αποτελούσαν πηγή μεγάλης ανησυχίας για πολύ κόσμο. Ελαττώσαμε τις παράτυπες αφίξεις στην ανατολική Μεσόγειο κατά 97% χάρη στη συμφωνία μας με την Τουρκία, και το φετινό καλοκαίρι καταφέραμε να ελέγξουμε καλύτερα την οδό της κεντρικής Μεσογείου, όπου οι αφίξεις τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 81% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.
Με αυτόν τον τρόπο μειώσαμε κατά πολύ τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στη Μεσόγειο. Δυστυχώς, σχεδόν 2.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ το γεγονός ότι άνθρωποι αφήνονται να πνιγούν στη θάλασσα.
Δεν γίνεται να αναφερθώ στη μετανάστευση χωρίς να εξάρω το ακούραστο και μεγαλειώδες έργο της Ιταλίας. Το καλοκαίρι αυτό, η Επιτροπή συνεργάστηκε και πάλι στενά με τον πρωθυπουργό Paolo Gentiloni και την ιταλική κυβέρνηση ώστε να βελτιώσει την κατάσταση, μεταξύ άλλων μέσω της παροχής εκπαίδευσης στην ακτοφυλακή της Λιβύης. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε γενναιόδωρη επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη στην Ιταλία, γιατί η Ιταλία περισώζει την τιμή της Ευρώπης στη Μεσόγειο.
Επίσης, πρέπει να βελτιώσουμε επειγόντως τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στη Λιβύη. Οι απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα κράτησης και τα κέντρα υποδοχής μού προκαλούν φρίκη. Η Ευρώπη φέρει συλλογική ευθύνη και η Επιτροπή θα συνεργαστεί συντονισμένα με το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών ώστε να τερματιστεί αυτή η σκανδαλώδης κατάσταση, που δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί.
Αν και με θλίβει το γεγονός ότι δεν δείχνουν όλα τα κράτη μέλη τον ίδιο βαθμό συμπαράστασης, η Ευρώπη στο σύνολό της συνεχίζει να δείχνει αλληλεγγύη. Κατά την περσινή χρονιά μόνο, τα κράτη μέλη επανεγκατάστησαν ή χορήγησαν άσυλο σε πάνω από 720.000 πρόσφυγες – αριθμό τριπλάσιο απ' ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία μαζί. Ό,τι κι αν λένε κάποιοι, η Ευρώπη δεν είναι και δεν πρέπει ποτέ να γίνει φρούριο. Η Ευρώπη είναι και πρέπει να παραμείνει η ήπειρος της αλληλεγγύης, όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο οι κατατρεγμένοι.
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τους νέους Ευρωπαίους που εθελοντικά παραδίδουν μαθήματα γλωσσών σε Σύριους πρόσφυγες και για τους χιλιάδες άλλους νέους που υπηρετούν στο νέο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: Αυτοί ενσαρκώνουν το ιδεώδες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Τώρα όμως πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Εντός του μήνα, η Επιτροπή θα παρουσιάσει μια νέα σειρά προτάσεων με έμφαση στις επιστροφές, την αλληλεγύη προς την Αφρική και το άνοιγμα νόμιμων οδών.
Όσον αφορά τις επιστροφές: όσοι δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους. Όταν επιστρέφει μόνο το 36% των παράτυπων μεταναστών, είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Μόνον έτσι θα μπορέσει η Ευρώπη να συμπαρασταθεί στους πρόσφυγες που χρειάζονται πραγματικά την προστασία μας.
Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να έχει αποκλειστικά ενδοευρωπαϊκό χαρακτήρα. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και με την Αφρική. Η Αφρική, το λίκνο της ανθρωπότητας, είναι μια μεγαλειώδης και νεαρή ήπειρος. Το καταπιστευματικό ταμείο ΕΕ–Αφρικής, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης σε ολόκληρη την ήπειρο. Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών χορηγήθηκαν προκαταβολικά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μέχρι στιγμής έχουν συνεισφέρει μόλις 150 εκατ. ευρώ συνολικά. Οι πόροι του ταμείου πλέον εξαντλούνται. Γνωρίζουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την έλλειψη χρηματοδότησης – όταν εξαντλήθηκαν τα χρήματα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το 2015, πολλοί μετανάστες πήραν τον δρόμο για την Ευρώπη. Καλώ λοιπόν όλα τα κράτη μέλη να κάνουν πράξη τα λόγια τους, έτσι ώστε το καταπιστευματικό ταμείο για την Αφρική να μην έχει την ίδια μοίρα.
Επιπλέον, θα καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να ανοίξουν νόμιμες οδοί μετανάστευσης. Η παράτυπη μετανάστευση θα σταματήσει μόνον όταν θα υπάρξουν ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις στις επικίνδυνες διαδρομές. Έχουμε επανεγκαταστήσει σχεδόν 22.000 πρόσφυγες από την Τουρκία, την Ιορδανία και τον Λίβανο και εκφράζω τη στήριξή μου στην προτροπή του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ κ. Grandi για τη επανεγκατάσταση άλλων 40.000 προσφύγων από τη Λιβύη και τις γύρω χώρες.
Παράλληλα, η νόμιμη μετανάστευση αποτελεί αναγκαιότητα για τη γηρασμένη ήπειρό μας. Γι' αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις με σκοπό να διευκολυνθεί η είσοδος μεταναστών με υψηλά προσόντα στην Ευρώπη, με την μπλε κάρτα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Κοινοβούλιο για τη στήριξή του και να ζητήσω μια άμεση και φιλόδοξη συμφωνία πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα. 
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΠΑΝΙΑ
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αναφέρθηκα σε ορισμένες μόνο από τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να υλοποιήσουμε κατά τους επόμενους 16 μήνες. Αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί για να ξανακερδίσουμε την καρδιά και το μυαλό των Ευρωπαίων.
Τώρα είναι η στιγμή να χαράξουμε την πορεία μας για το μέλλον.
Τον Μάρτιο η Επιτροπή παρουσίασε τη Λευκή μας βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης, με πέντε σενάρια για τη μορφή που θα μπορούσε να λάβει η Ευρώπη με ορίζοντα το 2025. Τα σενάρια αυτά συζητήθηκαν, εξετάστηκαν διεξοδικά, και εν μέρει καταρρίφθηκαν. Αυτό είναι θετικό – γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τα προτείναμε. Ήθελα να δρομολογήσω μια διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι να καθορίσουν την πορεία που επιθυμούν.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να αποφασιστεί με διατάγματα. Πρέπει να είναι προϊόν δημοκρατικού διαλόγου και, σε τελική ανάλυση, ευρείας συναίνεσης. Το Κοινοβούλιο έχει συμβάλει στη διαδικασία αυτή, με τα τρία φιλόδοξα ψηφίσματα για το μέλλον της Ευρώπης και με τη συμμετοχή σας σε πάνω από 2.000 δημόσιες εκδηλώσεις που οργάνωσε η Επιτροπή από τον Μάρτιο.
Τώρα είναι η στιγμή να εξαχθούν τα πρώτα συμπεράσματα από τη συζήτηση αυτή. Η στιγμή να περάσουμε από τη σκέψη στη δράση. Από τη συζήτηση στη λήψη αποφάσεων.
Επιτρέψτε μου σήμερα να σας παρουσιάσω την προσωπική μου άποψη: το δικό μου «έκτο σενάριο», αν θέλετε.
Το σενάριο αυτό βασίζεται σε δεκαετίες προσωπικής εμπειρίας. Έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή στο ευρωπαϊκό όραμα. Έχω βιώσει καλές και κακές στιγμές.
Έχω υπηρετήσει πολλά διαφορετικά αξιώματα: του υπουργού, του πρωθυπουργού, του προέδρου της Ευρωομάδας και, τώρα, του προέδρου της Επιτροπής. Ήμουν παρών στο Μάαστριχτ, στο Άμστερνταμ, στη Νίκαια και στη Λισαβόνα όπου είδα την Ένωσή μας να εξελίσσεται και να διευρύνεται.
Πάντοτε αγωνίστηκα για την Ευρώπη. Ορισμένες φορές υπέφερα μαζί της και εξαιτίας της, ένιωσα ακόμα και απόγνωση για αυτή.
Παρ' όλες τις δυσκολίες, δεν έπαψα ποτέ να αγαπώ την Ευρώπη.
Όμως σπάνια υπάρχει αγάπη δίχως πόνο.
Αγάπη για την Ευρώπη γιατί η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πετύχει κάτι μοναδικό σε αυτόν τον σπαραζόμενο από τις διαμάχες κόσμο: ειρήνη εντός και εκτός της Ευρώπης. Ευημερία για πολλούς, αν και όχι ακόμα για όλους.
Το επίτευγμα αυτό πρέπει να το τιμήσουμε κατά το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το 2018 πρέπει να είναι έτος εορτασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.
  ΜΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΝ
Οι αξίες μας είναι η πυξίδα μας.
Για μένα, η Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από μια ενιαία αγορά. Παραπάνω από χρήματα, παραπάνω από το ευρώ. Η Ευρώπη ήταν πάντα θέμα αξιών.
Το δικό μου «έκτο» σενάριο εδράζεται σε τρεις αρχές που πρέπει πάντα να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσής μας: ελευθερία, ισότητα και κράτος δικαίου.

Η Ευρώπη είναι, πάνω απ' όλα, μια Ένωση ελευθερίας. Ελευθερία από εκείνου του είδους την καταπίεση και τη δικτατορία που η ήπειρός μας γνωρίζει πολύ καλά – δυστυχώς κανένας περισσότερο από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ελευθερία να εκφράζετε την άποψή σας, είτε ως πολίτες είτε ως δημοσιογράφοι – μια ελευθερία που εμείς πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένη, Πάνω σε αυτές ακριβώς τις αξίες οικοδομήθηκε η Ένωσή μας. Η ελευθερία όμως δεν πέφτει ως μάννα εξ ουρανού. Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστούμε. Στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεύτερον, η Ευρώπη πρέπει να είναι μια Ένωση ισότητας.
Ισότητα μεταξύ των μελών της, μεγάλων και μικρών, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Βορρά και Νότου.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ευρώπη εκτείνεται από το Βίγο έως τη Βάρνα. Από την Ισπανία έως τη Βουλγαρία.

Από Ανατολή έως Δύση: η Ευρώπη πρέπει να αναπνέει και με τους δύο της πνεύμονες. Διαφορετικά η ήπειρός μας θα αγωνίζεται να αναπνεύσει.
Σε μια Ένωση ίσων, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Είναι απαράδεκτο, το 2017, να πεθαίνουν ακόμα παιδιά από ασθένειες που θα έπρεπε να έχουν εκριζωθεί εδώ και καιρό στην Ευρώπη: Τα παιδιά στη Ρουμανία ή την Ιταλία πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση στα εμβόλια για την ιλαρά με τα άλλα παιδιά στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν εξαιρέσεις. Για τον λόγο αυτό συνεργαζόμαστε με όλα τα κράτη μέλη για να υποστηρίξουμε τις εθνικές εκστρατείες εμβολιασμού. Δεν πρέπει στην Ευρώπη να συμβαίνουν θάνατοι που θα μπορούσαν να αποτραπούν.
Σε μια Ένωση ίσων, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές για την εκτέλεση της ίδιας εργασίας στην ίδια χώρα. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή πρότεινε νέους κανόνες για την απόσπαση των εργαζομένων. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε τη δίκαιη, απλή και αποτελεσματική επιβολή των κανόνων της ΕΕ για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού από έναν νέο φορέα εποπτείας και επιβολής. Φαντάζει παράλογο να υπάρχει μια Τραπεζική Αρχή για την εποπτεία των τραπεζικών προτύπων, αλλά όχι μια κοινή Αρχή Εργασίας που να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη στην ενιαία αγορά. Θα δημιουργήσουμε λοιπόν μια τέτοια αρχή.
Σε μια Ένωση ίσων, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν καταναλωτές δεύτερης κατηγορίας. Δεν μπορώ να δεχτώ σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης να πωλούνται τρόφιμα κατώτερης ποιότητας από ό,τι σε άλλες, ενώ η συσκευασία και η εμπορική ονομασία είναι ίδιες. Οι Σλοβάκοι δεν αξίζουν να έχουν λιγότερο ψάρι στις ψαροκροκέτες τους. Ούτε οι Ούγγροι λιγότερο κρέας στα γεύματά τους. Ούτε οι Τσέχοι λιγότερο κακάο στη σοκολάτα τους. Η νομοθεσία της ΕΕ ήδη απαγορεύει τέτοιες πρακτικές. Πρέπει τώρα να εξοπλίσουμε τις εθνικές αρχές με ισχυρότερες εξουσίες για να πατάξουν οποιεσδήποτε παράνομες πρακτικές όπου και αν εκδηλώνονται.

 

Τρίτον, στην Ευρώπη η ισχύς του δικαίου αντικατέστησε το δίκαιο του ισχυρού.
Κράτος δικαίου σημαίνει ότι ο νόμος και η δικαιοσύνη τηρούνται από μια ανεξάρτητη αρχή.
Η αποδοχή και ο σεβασμός μιας αμετάκλητης απόφασης είναι αυτό που χαρακτηρίζει τη συμμετοχή σε μια Ένωση που εδράζεται στο κράτος δικαίου. Τα κράτη μέλη ανέθεσαν την τελική δικαιοδοσία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι αποφάσεις του πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους. Η υπονόμευση των αποφάσεων αυτών, ή η υπονόμευση της ανεξαρτησίας των εθνικών δικαστηρίων, συνεπάγεται την αποψίλωση των πολιτών από τα θεμελιώδη δικαιώματά τους.
Το κράτος δικαίου δεν αποτελεί προαιρετική επιλογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι αναγκαία συνθήκη.
Η Ένωσή μας δεν είναι κράτος αλλά κοινότητα δικαίου.

 


ΜΙΑ ΠΙΟ ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΝΩΣΗ

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Αυτές οι τρεις αρχές πρέπει να αποτελούν τα θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομούμε μια πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο δημοκρατική Ένωση.
Όταν μιλούμε για το μέλλον μας, η εμπειρία μού δείχνει ότι νέες Συνθήκες και νέα θεσμικά όργανα δεν είναι η απάντηση που ζητούν οι πολίτες. Αποτελούν απλώς ένα μέσο για την επίτευξη των στόχων μας, τίποτα περισσότερα, τίποτα λιγότερο. Μπορεί να έχουν κάποια σημασία για εμάς εδώ στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες. Δεν σημαίνουν όπως και πολλά για όλους τους άλλους.
Οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις με ενδιαφέρουν μόνον αν οδηγούν σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην Ένωση.
Αντί να κρυβόμαστε πίσω από προτροπές για αλλαγή των Συνθηκών – που είναι σε κάθε περίπτωση αναπόφευκτη – πρέπει πρώτα να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι, για να κερδίσουν κάποιοι, κάποιοι άλλοι πρέπει να χάσουν.
Η δημοκρατία είναι θέμα συμβιβασμών. Με τους σωστούς συμβιβασμούς είμαστε όλοι νικητές. Μια πιο ενωμένη Ένωση θα πρέπει να βλέπει τους συμβιβασμούς όχι ως κάτι αρνητικό αλλά ως την τέχνη της γεφύρωσης των διαφορών. Η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβιβασμό. Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς συμβιβασμό. Αυτός πρέπει πάντα να είναι ο στόχος της συνεργασίας του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.
Μια πιο ενωμένη Ένωση πρέπει επίσης να είναι ανοιχτή, με λιγότερους αποκλεισμούς.
Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, τότε πρέπει να ανοίξουμε τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αμέσως. Θα πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στην Κροατία να γίνει πλήρες μέλος του χώρου Σένγκεν αμέσως μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια.
Αν θέλουμε το ευρώ να ενώνει και όχι να διχάζει την ήπειρό μας, τότε θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από το νόμισμα μιας επίλεκτης ομάδας χωρών. Το ευρώ προορίζεται να αποτελέσει το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά. Όλα τα κράτη μέλη μας εκτός από δύο υποχρεούνται και δικαιούνται να προσχωρήσουν στο ευρώ μόλις εκπληρώσουν όλες τις προϋποθέσεις.
Τα κράτη μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να είναι σε θέση να προσχωρήσουν στο ευρώ. Για τον λόγο αυτό προτείνω να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό στήριξης για την ένταξη στο ευρώ, που θα παρέχει τεχνική και χρηματοπιστωτική αρωγή.
Αν θέλουμε οι τράπεζες να λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες και υπό την ίδια εποπτεία σε όλη την ήπειρό μας, τότε θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να προσχωρήσουν στην Τραπεζική Ένωση. Η ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης είναι θέμα που επείγει. Πρέπει να περιορίσουμε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται στα τραπεζικά συστήματα ορισμένων από τα κράτη μέλη μας. Η Τραπεζική Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν ο περιορισμός των κινδύνων συμβαδίζει με τον επιμερισμό των κινδύνων. Όπως όλοι πολύ καλά γνωρίζουν, κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν πληρούνται οι όροι που προτάθηκαν από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015. Για να έχετε πρόσβαση σε ένα κοινό σύστημα ασφάλειας των καταθέσεων, πρέπει πρώτα να έχετε πράξει τα δέοντα.
Αν θέλουμε να αποτρέψουμε τον κοινωνικό κατακερματισμό και το κοινωνικό ντάμπινγκ στην Ευρώπη, τότε τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό και το αργότερο κατά τη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ τον Νοέμβριο. Τα εθνικά κοινωνικά συστήματα θα εξακολουθήσουν να είναι διαφορετικά και διακριτά για πολλά χρόνια ακόμη. Όμως, θα πρέπει, τουλάχιστον, να εργαστούμε για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Κοινωνικών Προτύπων στην οποία συμφωνούμε για το τι είναι κοινωνικά δίκαιο.
Η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει αν περιφρονεί τους εργαζόμενους.
Αν θέλουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στη γειτονιά μας, τότε θα πρέπει να διατηρήσουμε μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω διεύρυνση στη θητεία της σημερινής Επιτροπής και του σημερινού Κοινοβουλίου. Κανένας υποψήφιος δεν είναι ακόμα έτοιμος. Αργότερα όμως, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι πάνω από 27. Οι υποψήφιες προς προσχώρηση χώρες πρέπει να δώσουν τη μέγιστη προτεραιότητα στο κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Αυτό αποκλείει την προσχώρηση της Τουρκίας στην ΕΕ για το προσεχές μέλλον.
Η Τουρκία έχει απομακρυνθεί πολύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και αρκετό καιρό.
Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στις αίθουσες σύνταξης, όχι στις φυλακές. Ανήκουν εκεί που επικρατεί η ελευθερία λόγου.
Απευθύνω έκκληση στους Τούρκους κυβερνώντες: Αφήστε τους δημοσιογράφους μας ελεύθερους. Και όχι μόνο αυτούς. Σταματήστε να προσβάλετε τα κράτη μέλη μας συγκρίνοντας τους ηγέτες τους με τους φασίστες και τους ναζί. Η Ευρώπη είναι ήπειρος ώριμων δημοκρατιών.Οι προσβολές δημιουργούν φραγμούς. Μερικές φορές έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία σκοπίμως εγείρει τέτοιους φραγμούς, ώστε να μπορεί να κατηγορεί την Ευρώπη για οποιαδήποτε κατάρρευση των ενταξιακών συνομιλιών.
Εμείς από την πλευρά μας θα έχουμε πάντα την αγκαλιά μας ανοιχτή για τον σπουδαίο τουρκικό λαό και αυτούς που είναι έτοιμοι να εργαστούν μαζί μας στη βάση των αξιών μας.

 

ΜΙΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΕΝΩΣΗ
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η Ένωσή μας δεν πρέπει να είναι μόνο πιο ενωμένη, πρέπει να είναι και πιο ισχυρή.
Επιθυμώ μια πιο ισχυρή ενιαία αγορά.
Όταν πρόκειται για σοβαρά θέματα που άπτονται της ενιαίας αγοράς, θέλω το Συμβούλιο να αποφασίζει συχνότερα και πιο εύκολα με ειδική πλειοψηφία – με την ισότιμη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τις συνθήκες. Οι ισχύουσες Συνθήκες προβλέπουν τις λεγόμενες «ρήτρες γέφυρας» που μας επιτρέπουν να περνάμε από την ψηφοφορία με ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς – με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
Είμαι επίσης σθεναρά υπέρ της χρήσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία για αποφάσεις σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, τον ΦΠΑ, τη δίκαιη φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ενεργεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Επιθυμώ μια ισχυρότερη Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Η ζώνη του ευρώ είναι τώρα πιο ανθεκτική από ό,τι στο παρελθόν. Διαθέτουμε πλέον τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Πιστεύω ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει τώρα να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την Ένωσή μας. Η Επιτροπή θα υποβάλει συγκεκριμένες σχετικές προτάσεις τον Δεκέμβριο.
Χρειαζόμαστε έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών: έναν Ευρωπαίο υπουργό που θα προωθήσει και θα στηρίξει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη μας. Που θα αξιοποιήσει το έργο το οποίο επιτελεί η Επιτροπή από το 2015 με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να συντονίζει όλα τα χρηματοδοτικά μέσα της ΕΕ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται σε ύφεση ή πλήττεται από σοβαρή κρίση.
Δεν προτείνω τη δημιουργία ενός νέου αξιώματος μόνο και μόνο για να προτείνω κάτι. Προτείνω το αξίωμα αυτό για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων – ο οποίος ιδανικά θα είναι και Αντιπρόεδρος – θα πρέπει να αναλάβει τον ρόλο του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Θα πρέπει επίσης να είναι και πρόεδρος της Ευρωομάδας.
Ο Ευρωπαίος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν χρειαζόμαστε παράλληλες δομές. Η ζώνη του ευρώ δεν χρειάζεται ξεχωριστό προϋπολογισμό, αλλά ένα στιβαρό κονδύλι εντός του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ούτε είμαι υπέρ της ιδέας να έχουμε ξεχωριστό κοινοβούλιο για τη ζώνη του ευρώ.
Το Κοινοβούλιο της ζώνης του ευρώ είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να είναι πιο ισχυρή στη μάχη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε σημειώσει πραγματική πρόοδο. Όμως ακόμα δεν διαθέτουμε τα μέσα που θα μας επιτρέψουν να δρούμε με ταχύτητα σε περίπτωση διασυνοριακών τρομοκρατικών απειλών.
Για τον λόγο αυτό προτείνω την ίδρυση μιας ευρωπαϊκής μονάδας πληροφοριών η οποία θα διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που αφορούν τρομοκράτες και αλλοδαπούς μαχητές θα είναι αυτομάτως διαθέσιμα προς κοινή χρήση στις υπηρεσίες πληροφοριών και στην αστυνομία.
Θεωρώ επίσης ότι είναι βάσιμη η ανάθεση στον νέο Ευρωπαίο Εισαγγελέα της δίωξης του διασυνοριακού εγκλήματος που σχετίζεται με την τρομοκρατία.
  Θέλω η Ένωσή μας να γίνει ισχυρότερος παγκόσμιος παράγοντας. Για να έχει μεγαλύτερη επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε γρηγορότερα τις αποφάσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική. Γι' αυτόν το λόγο θέλω τα κράτη μέλη να εξετάσουν ποιες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής μπορούν να λαμβάνονται όχι πια με ομοφωνία, αλλά με ειδική πλειοψηφία. Υπάρχει ήδη σχετική πρόβλεψη στη Συνθήκη, εάν συμφωνήσουν σ' αυτό όλα τα κράτη μέλη.
Και θέλω να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες στα ζητήματα της άμυνας. Ένα καινούριο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας βρίσκεται στα σκαριά. Το ίδιο και μια μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Έως το 2025 είναι ανάγκη να διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση. Την έχουμε ανάγκη και το NATO στηρίζει τη δημιουργία της.

Τέλος, θέλω η Ένωσή μας να επικεντρωθεί ακόμα περισσότερο σε αυτά που όντως έχουν σημασία, αξιοποιώντας το έργο που έχει ήδη υλοποιήσει η παρούσα Επιτροπή. Δεν θα πρέπει να επεμβαίνουμε στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, ρυθμίζοντας την κάθε πτυχή της. Θα πρέπει να είμαστε μεγάλοι στα μεγάλα ζητήματα. Δεν θα πρέπει να εισβάλουμε με ένα χείμαρρο νέων πρωτοβουλιών ή να επιζητούμε ακόμα περισσότερες αρμοδιότητες. Θα πρέπει να επιστρέψουμε αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, όπου αυτό έχει νόημα.
Γι' αυτό η παρούσα Επιτροπή έχει σταθεί μεγάλη στα μεγάλα ζητήματα και μικρή στα μικρά, έχοντας προτείνει λιγότερες από 25 νέες πρωτοβουλίες τον χρόνο, ενώ οι προηγούμενες Επιτροπές πρότειναν περισσότερες από 100. Δώσαμε πίσω εξουσίες σε τομείς με τους οποίους είναι λογικότερο να ασχολούνται οι εθνικές κυβερνήσεις. Χάρη στην εξαίρετη συμβολή της Επιτρόπου Vestager, εκχωρήσαμε σε περιφερειακό ή σε τοπικό επίπεδο τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το 90 % των κρατικών ενισχύσεων.
Για να ολοκληρωθεί το έργο που αρχίσαμε, εντός του μηνός συστήνω Ειδική Ομάδα για την Επικουρικότητα και την Αναλογικότητα, που θα εξετάσει σε βάθος και με κριτικό πνεύμα όλους τους τομείς πολιτικής, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι αναλαμβάνουμε δράση μόνο εκεί όπου η ΕΕ προσδίδει προστιθέμενη αξία. Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος, Frans Timmermans, ο οποίος έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στον τομέα της βελτίωσης της νομοθεσίας, θα ηγηθεί αυτής της Ειδικής Ομάδας. Η Ομάδα Timmermans, η οποία θα πρέπει να αποτελείται από βουλευτές του παρόντος Κοινοβουλίου, καθώς και από βουλευτές των εθνικών κοινοβουλίων, θα πρέπει να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πρόοδό της σε ένα χρόν